Skontaktuj się z nami

telefon

Odwiedż nas na Facebook

facebook ikonka 2

1 czerwca 2012 r. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyło się sympozjum "Sprężone powietrze w nowoczesnej odlewni – energooszczędne wytwarzanie i wysoka jakość podstawą współczesnych technologii". Organizatorami konferencji zostały firmy ALMiG Kompressoren Polska S.A oraz PRODLEXIM Sp. z o.o. Patronat nad sympozjum objęło Stowarzyszenie Techniczne Odlewników Polskich.

sympozjum

Temat sympozjum "Sprężone powietrze w nowoczesnej odlewni – energooszczędne wytwarzanie i wysoka jakość podstawą współczesnych technologii" adresowany był do kadry techniczno-zarządzającej polskich odlewni żeliwa i metali.

Rozpoczęcie konferencji poprzedziło zwiedzanie przez uczestników Salonu METALFORUM zorganizowanego w ramach targów ITM Polska 2012. W ramach sympozjum przedstawiciele ALMiG Kompressoren Polska S.A. wygłosili dwa referaty: "Oszczędności energetyczne i niezawodność podstawowymi kryteriami doboru urządzeń do wytwarzania sprężonego powietrza" oraz "Energooszczędne metody uzdatniania sprężonego powietrza". Dodatkowo profesor Roman Wrona z Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie zaprezentował wykład "Jakość sprężonego powietrza podstawą nowoczesnego odlewnictwa".

Na zakończenie spotkania odbyła się dyskusja nad omawianymi w prelekcjach zagadnieniami. Poruszono także kwestię problemów związanych ze sprężonym powietrzem, występujących w polskich odlewniach.

sympozjum